Tuesday, January 14, 2014

VT 2014 Teaterdidaktik, Göteborgs Universitet, Artisten

Page I manage on FACEBOOK: NAFAS 2014
...................................................
I have joined a Course at Academy of Music and Drama:
Theatre Didactics 4,5 Credits

 (gusriane@student.gu.se)
Negar
Great Artist who Motivates me in My Life is My Grandmother:

Shahla Riahi
www.twitter.com/NegarRiahi

Min Egen kortpjäs *komedi*! Historien Om en Amalgamskadad Patient:


FRÄLSNINGEN
(Musik: Storm)..musiken avtar
SCEN 1 HOS TANDLÄKAREN (LENA)

PATIENTEN (NINA)


Hej! Jag har kommit idag för en mycket akut fråga.

TANDLÄKAREN (LENA)


Öppna munnen så ska jag undersöka dig först...............
Det ser bra ut och inga tänder behöver lagas idag.

PATIENTEN (NINA)


Jag är här för att sanera mina tänder Lena.

TANDLÄKAREN (LENA)


Nina Jag sanerar inte amalgam på denna klinik, för att socialstyrelsen kräver specialutrustning som vi inte har här. Jag får inte förorena naturen och vattnet.

PATIENTEN (NINA)


Är det inte viktigt då att min kropp förorenas? Kan du remittera mig då till specialist?

TANDLÄKAREN (LENA)


Nej det kan jag heller inte göra, däremot får du vända dig till din behandlande läkare som har din journal. Jag anser inte att du behöver saneras än, för att fyllningarna sitter jättebra på plats och de har inte gått sönder än.

PATIENTEN (NINA)


Jag är ju drabbad av amalgam hela mitt liv och i Sverige är det förbud mot amalgam från 2009 har jag hört. Du anar inte hur många läkare jag har sökt i mitt liv som skickat mig vidare till nästa läkare. Vilken läkare menar du jag ska vända mig till?


TANDLÄKAREN (LENA)


Jag tycker inte det är några som helst problem med dig och har inte tid att diskutera amalgam mer idag. Du får nog söka dig till vårdcentralen om du vill ta reda på mer om kommunens möjligheter och bestämmelser och vem som kan ta hand om sådant som du söker.

PATIENTEN (NINA)


Tack för att jag fick träffa dig idag och att du debiterar mig för besöket. Skicka hem räkningen som vanligt. Hejdå så länge.
Musik spelas under scenbyte...gärna lite fågelkvitter
SCEN 2 PÅ VÅRDCENTRALEN
PATIENTEN (NINA)


Hej! Min tandläkare har sagt att jag får vända mig till er på vårdcentralen som har min journal. Jag tror mina problem beror på att det finns tungmetaller i kroppen. Jag önskar att bli remitterad till en tandläkare som kan sanera amalgam, kan du hjälpa mig kära DR. ROS?


DR. ROS


Visst kan jag göra det, men du får göra en test här som visar hur mycket kvicksilver finns i blodet som vi skickar till Lund för analys. Hur länge har du haft dina besvär Nina?

PATIENTEN (NINA)


Jag fick problem med hälsan redan vid barndomen då jag fick mina fyllningar hos en tandläkare. Därefter gick allting snett för mig och det blir värre år efter år.

DR. ROS


Självfallet är livet svårt för amalgamförgiftade patienter. Det finns bara en tandläkare i hela Göteborg som utför saneringar. Denna tandläkare har själv fått massa problem pga kvicksilverförgiftning och är i koma och sjukskriven. Du får flytta nog till en annan stad för att vara säker på att du får träffa en annan sakkunning tandläkare.


PATIENTEN (NINA)


Jaså! Jag visste inte att det är så farligt med kvicksilver. Kan du föreslå vilken stad är säkrast att flytta till? Jag behöver remiss så jag visar det till Bostadsbolaget!

DR. ROS


Visst kan jag skriva ett intyg och remiss för dig utifrån det jag läser i din journal. Jag kommer att kontakta alla läkare som träffat dig i ditt liv och göra ett sammanträde för att kunna redovisa för socialstyrelsen varför du ska sanera. Hoppas det går bra! Annars hör jag av mig till dig. Det är för rena statistiken som de vill veta allt.

PATIENTEN (NINA)


Oj vad bra! Jag visste inte att de bryr sig så mycket om sina medmänniskor. Finns det något man kan göra själv på egen hand?

DR. ROS


Kvicksilver är något kroppen själv får kämpa emot och bli av med tycker jag. Inget att påskynda med något ämne eller medicin. Men man får äta sunt och grönt eller fråga specialister inom kost och hälsa. Du behöver nog vissa mineraler och vitaminer. *Det sägs också att man kan förebygga olika sjukdomar med probiotika och prebiotika så att tarmarna som pratar med hjärnan mår bra, bäst att äta äkta yoghurt när inget system stödjer naturmedicin.* 

PATIENTEN (NINA)


Jag ska hem och packa och förbereda mig inför min flytt. Min mamma blir glad när hon hör att någon läkare äntligen lyssnade på mig och tror mig.

DR. ROS


NINA! Vi ska undersöka saken och gå igenom först med alla läkare som träffat dig. Jag hoppas att du får bli av med dina besvär snart, men vi kommer att sakna dig som patient sen, för att du slipper alla dina besvär och apoteket behöver inte längre sälja mediciner till dig. Tänk om alla sanerade, då skulle vården inte ha något att göra mer. Du får köra med avgiftning ett tag med vitaminer och antioxidanter och allt blir bra med dig sen. 

PATIENTEN (NINA)


Menar du det????? Jag ska berätta det till alla vänner. (Musik)*Denna mening skrev jag 2018-05-05 som komplettering till denna pjäs.*Labels:

1 Comments:

Blogger Negar Riahi said...

Satsa på Film Negar!

Sat Apr 22, 07:42:00 AM PDT  

Post a Comment

<< Home